fallback

Испанска компания се насочва към масовия пазар с 3D принтирани "пържоли"

Индустрията с храните на растителна основа ще продължи да расте двуцифрено в обозримо бъдеще

13:32 | 04.07.21 г. 8

Снимка: Philip Pacheco/Bloomber

В момент, когато търсенето на алтернативи на месото на растителна основа расте, базираният в Барселона стартъп Novameat използва технологията за 3D принтиране, за да произвежда вегетариански „пържоли“, и се надява, че те ще достигнат до масовия пазар догодина, предава Ройтерс.

Novameat планира да продава „пържоли“ директно на потребители и на компании като ресторанти, заинтересовани от производството на месо на растителна основа, съобщава мениджърът за бизнес развитие на компанията Александър Кампос.

Испанската компания, която разработила технологията през 2018 г., показа как най-новият ѝ 3D принтер произвежда храна в рамките на Световния мобилен конгрес в Барселона.

„Тя нямаше вкуса на традиционната пържола, но бях положително изненадан, защото не очаквах, че текстурата ще е постигната толкова добре“, коментира пред Ройтерс Феран Грегъри, след като опита една от принтираните „пържоли“ на щанда на Novameat на най-голямото събитие за телекоми в света.

Компанията използва 3D технология, за да тества рецепти, въвеждайки съставки чрез капсули, защото процесът е по-евтин от масовото производство, обяснява Кампос.

Когато моделът бъде счетен за успешен, той може да бъде произвеждан в по-широк мащаб в по-големи машини без използването на 3D технологията, които да дават на час до 500 кг. продукт, имитиращ месото, допълва той.

Целта на стартъпа е да пресъздаде мускулните влакна в животинското месо, но използвайки съставки, които са 100% на растителна основа. Кампос прогнозира, че индустрията с храните на растителна основа ще продължи да расте двуцифрено в обозримо бъдеще.

Компанията съобщи също, че произвежда продукта, имитиращ месото, по екологични съображения.

„Стремим се да заменим животинското месо с нещо, което е по-добро за планетата, за нас самите и за животните“, казва Кампос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
fallback